Kulttuurin ja taiteen tulee olla kaikkien helsinkiläisten saavutettavissa iästä, asuinalueesta tai tuloista riippumatta. Kirjastot ovat esimerkki palvelusta, joka tuottaa hyvinvointia kaikille tuloluokkiin katsomatta. Erilaisten ryhmien osallistaminen ja kuulluksi tuleminen on tärkeää. Helsingin on tuettava kulttuurialan toimintaedellytyksiä.
Matalalla kynnyksellä…
Kulttuuri on tuotava lähelle tavallista helsinkiläistä, sillä jokaisella ihmisellä on oikeus monipuolisiin kulttuuripalveluihin arkipäivässään ja kaikissa elämänvaiheissaan. Kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden pääsymaksut tulee pitää mahdollisimman edullisina.
Uusia kokemuksia voidaan tarjota tuen ja rahoituksen turvin, mutta myös kokonaan maksuttomia palveluita tulee tarjota. Erityisryhmien pääsyä kulttuurin ja vapaa-ajan palveluiden ääreen pitää tukea. Koulutuksella, resursoinnilla ja erityisesti esteettömyydellä tulee varmistaa, että myös erityistä tukea tarvitsevat kaupunkilaiset voivat osallistua täysivaltaisesti toimintaan. Pitkäaikaistyöttömille on tarjottava kulttuuriseteleitä saavutettavuuden lisäämiseksi.
Monikulttuurisuuden hyödyntäminen ja tilojen
Helsinki on maamme monikulttuurisin kunta. Helsingissä kaikilla vähemmistöillä tulee olla mahdollisuus toteuttaa itseään ja tuoda omaa kulttuuriaan esille muun muassa taiteen ja musiikin muodossa.
Helsinki on maamme suurin taiteilijoiden ja luovan alan keskittymä. Kaupungin tulee huolehtia, että toimijoille on tarkoituksenmukaisia työskentely- ja toimitiloja sekä riittävää taloudellista tukea. Tyhjien tilojen vuokraamista kulttuurialoille on pilotoitu, ja tätä on laajennettava.
Lähde: Yllä olevia asioita on tiivistetty Helsingin Vasemmiston kuntavaaliohjelman kulttuuria koskevasta osasta.
PS. Kultuurisetelillä on voitava ostaa kaikkea kulttuuria
Oma ehdotukseni on, että yksi mahdollisuus olisi kokeilla kaupungin oman laajemman kulttuurisetelin käyttöä, jolla voisi ostaa myös alan itsensä työllistävien työntekijöiden palveluita. Tällä tavoin tuettaisiin samalla myös työtä ja toimeentuloa kaupungissa. Olipa työntekijä esimerkiksi uraansa aloitteleva muusikko, stand-up koomikko tai vaikka lastenjuhlilla esiintyvä taikuri. Virkistysetu on ensisijaisesti tarkoitettu omaan käyttöön, mutta kulttuuri koetaan usein yhdessä muiden kanssa, joten tätä näkökulmaa tulee laajentaa ja siten myös edun käyttämisen mahdollisuuksia.